Hur är det med tillgängligheten, är tjänsten nere ibland?
 
Backar ni upp er data?
 
Vad händer om vi råkar ta bort information, går det att få tillbaka?
 
Fick frågorna prickskjutna mot mig under möte med framtida kund i veckan. Hör de inte särskilt ofta, förvånansvärt sällan till och med, men de är alltid välkomna. Som så mycket annat numera lagras allt som kommer in i Coredination i molnet. Användarna har inte själva full kontroll över datan om de inte drar ut allt, främst till fördel för dem själva, men det innebär att uteblivna frågor kring säkerhet gränsar till vårdslöshet. Själva diskuterar vi dagligen säkerhetsrelaterade ämnen internt, så låt oss besvara de inledande frågorna och lite mer. All data i Coredination lagras externt. Våra kunder är specialister på allt från nätverksinstallationer, till asfaltläggning, maskinuthyrning och alla tänkbara typer av transporter. De vänder sig till oss därför att vi är specialister på att erbjuda IT-stöd för jobbplanering och arbetsrapportering. Vi är däremot inga specialister på att driva serverhallar, för det vänder vi oss till etablerade leverantörer som kunnat svara på alla våra säkerhetsfrågor. Mellan 2016-01-13 och 2017-01-12 var Coredination tillgängligt för våra användare under 99.9 % av tiden. Mer exakt hade vi förra året en total downtime på 1 timme och 15 minuter. Baserat på första halvan av 2017 ser det ut att bli liknande siffror i år. Coredination ska aldrig ligga nere, det är vad vi jobbar mot. Tjänstens status kontrolleras, genom en dedikerad skärm, konstant av de medarbetare som befinner sig på kontoret under kontorstimmar. Skulle Coredination bli otillgängligt under övriga timmar på dygnet skickas det ut automatiska meddelanden till våra tekniker.
 
Molnlagring
Vidare görs automatiska back-ups av all användardata dagligen. I händelse av att information skulle gå förlorad kan vi alltid återställa data från den senaste backupen.
All kommunikation mellan Coredination och klienten (användaren) är dessutom krypterad genom HTTPS. För er som vill läsa mer säkerhetsaspekter kring tjänsten ur ett tekniskt perspektiv, se dokumentet Operations, Data and Security.
 
Vill man som användare själv dra ut information från Coredination går det alldeles utmärkt genom tjänstens API, utöver de flertal exportmöjligheter vi erbjuder i gränssnittet. 
 
Har du några obesvarade frågor kring säkerhet? Tveka inte att prickskjuta dem mot oss, vi gillar att testa våra västar. 
 

Dela inlägget:

Relaterade nyheter

460x0w (2)
Blogg
Svenska

Påverka nya appens utveckling

I slutet av februari lanserade vi Coredination Worker, vår nya mobilapp. Lanseringen blev framgångsrik, mång...
Internet of things
Blogg
Svenska

Mobil arbetsorder – en naturlig förlängning av Internet of Things (IoT)

Från papperslappar till smartphones Coredination föddes i en teknikvåg, när smartphones och plattor kom...
mobilapp
Blogg
Svenska

Ny mobilapp lanseras inom kort

Det senaste året har vårt huvudfokus i utvecklingsarbetet varit riktat mot att byta ut våra befintliga mobila...